Αξιοθέατα > Κάστρα & Πύργοι > Πύργος Πετμεζά στους Κάτω Λουσούς

Η οικογένεια Πετιμεζά ή Πετμεζά είναι σπουδαία Καλαβρυτινή οικογένεια, μέλη της οποίας διακρίθηκαν στην πολιτική, τον στρατό, τα γράμματα κ.α. Οι γόνοι αυτής διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα Ορλωφικά και την επανάσταση του ΄21.

 

Η απώτερη καταγωγή των Πετιμεζάδων ήταν από τα Σουδενά Ηπείρου και το αρχικό επώνυμό τους ήταν Βλάσσης (κατά την παράδοση πήραν το όνομα όταν ένας από την οικογένεια σκότωσε τον τύραννο Τούρκο Πετιμέζη). Αναγκάστηκαν όμως να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να εγκατασταθούν τον 17ο αιώνα αρχικά στην Επαρχία Ολυμπίας κι έπειτα κοντά στα Καλάβρυτα, όπου ίδρυσαν το χωριό Σουδενά] Καλαβρύτων εις ανάμνηση του παλιού χωριού τους[1]. Εκεί έχτισαν τον οικογενειακό πύργο τους ενώ ένας ακόμη πύργος υπάρχει στους Λουσούς Καλαβρύτων, ιδιοκτησία Αντωνίου Πετιμεζά, γιου του Γκολφίνου, αντιναυάρχου ε.α. Το επώνυμο Πετιμεζάς προήλθε από έναν Τούρκο ονόματι Πετιμέζη, που δολοφονήθηκε από μέλη της οικογένειας των Πετιμεζάδων.

 

Στα Ορλωφικά συμμετείχαν ενεργά ενώ κατά τη διάρκεια των διώξεων των κλεφτών κυνηγήθηκαν άγρια απο τους Τούρκους και τους κοτζαμπάσηδες. Συγκρούστηκαν δε σφοδρα με την οικογένεια Χαραλάμπη, μέλη της οποίας αλληλοσκοτώθηκαν. Με το ξέσπασμα της επανάστασης του ΄21 οι Πετιμεζάδες ανασυγκρότησαν το στρατιωτικό τους σώμα και έλαβαν μέρος σε αρκετές μάχες με επιτυχία. Μετά την επανάσταση οι Πετιμεζάδες ασχολήθηκαν με την πολιτική και εκλέγονταν βουλευτές συνήθως στην περιφέρεια Καλαβρύτων. Οι περισσότεροι εξ αυτών ακολουθούσαν μέχρι πρόσφατα στρατιωτική καριέρα φτάνοντας τις περισσότερες φορές σε αρκετά υψηλόβαθμες θέσεις.

 

Πηγή: http://el.wikipedia.org

 

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Κάστρα & Πύργοι

 

Επιστροφή »